Podłoga w hotelowej restauracji to inwestycja na wiele lat. Dlatego ważne jest, by łączyła wytrzymałość i odporność na zużycie z atrakcyjnością wizualną. O tym jak udało się to wszystko osiągnąć rozmawiamy z architektami odpowiedzialnymi za przemianę Restauracji w Hotelu Białowieskim.
Jak wyglądała metamorfoza z udziałem drewnianej podłogi w restauracji Hotelu Białowieskiego?
Projektowanie wnętrza zazwyczaj przebiega w następujący sposób: wychodzimy od założeń funkcjonalnych, nie skupiając się w pierwszym etapie na „dekoratorstwie”. W przypadku istniejącego wnętrza, tj. Restauracji Hotelu Białowieski, ważnym etapem była analiza, co w tym wnętrzu sprawia trudności i znalezienie rozwiązania owych kwestii. Restauracja Hotelu Białowieski to bardzo często uczęszczana przestrzeń, przez którą codziennie przewijają się setki gości, nie tylko hotelowych.
W związku z rozbudową oferty Hotelu Białowieski o produkcję piwa rzemieślniczego „Przełom” w stacjonarnym browarze w Białowieży, chcieliśmy stworzyć w Restauracji miejsce do spokojnej konsumpcji świeżo warzonych, podłączanych prosto z tanków piw rzemieślniczych. Należało tę funkcję również połączyć z dotychczasową obsługą przestrzeni restauracyjnej, gdzie codziennie odbywa się bufet śniadaniowy i kolacyjny obsługujący ok. 150 gości, wydzielone miejsce dla gości indywidualnych, często odwiedzających nas z małymi dziećmi.
Naszym zadaniem również była przebudowa baru, by stworzyć ścianę z nalewakami, bezpośrednio połączoną z chłodni – by serwować naszym gościom najświeższe możliwe piwo własnej produkcji w pierwszej kolejności. Dodatkowym aspektem było oddanie ducha miejsca, w którym znajduje się zarówno Browar, jak i sam Hotel Białowieski. Pierwsze narzucające się skojarzenia związane z puszczańskim klimatem otoczenia, były naszym naturalnym wyborem, jeśli chodzi o dobór materiałów oddających tą unikalną lokalizację.
Czy jako projektanci mieliście jakieś narzucone pomysły, czy mogliście sami proponować rozwiązania?
Końcowy efekt projektu wnętrz, zawsze jest efektem kompromisu pomiędzy wymaganiami klienta, budżetem, a wizją projektanta. Nawet w wypadku nieograniczonego budżetu, może to być swego rodzaju ograniczeniem. Nie zawsze nieskończona ilość możliwości projektowych dodaje skrzydeł, tym bardziej, że często używamy określenia, że „papier zniesie wszystko”. Nasze pomysły spotykały się z dużym entuzjazmem, a większość z nich stopniowo udało się zrealizować.
Czy w tym przypadku zasada, że drewniana podłoga jest bazą, na której powstaje projekt wnętrza też miała zastosowanie?
Drewniana podłoga produkcji naszego partnera – lokalnego producenta podłóg drewnianych Parkiet Hajnówka jest bez wątpienia kluczowym elementem wnętrza. Parkiet stworzył wspaniałą bazę do dalszego projektowania i doboru pozostałych materiałów oddających puszczański klimat tej lokalizacji.
Dlaczego drewniana podłoga jest chętnie wybierana przez architektów? Jakie ma zalety?
Drewniana podłoga ma niepodrabialny urok, z którym żadne sztucznie wyprodukowane materiały nie mogą się równać. Rynek materiałów do wykończenia wnętrz prześciga się w oferowaniu coraz to nowych tworzyw sztucznych imitujących prawdziwe drewno, lecz żaden z tych materiałów nie będzie nabierał klasy wraz z wiekiem użytkowania – może się co najwyżej rozkleić, wytrzeć czy brzydko zniszczyć. Niesamowitą przyjemność odczuwa się również stąpając bosymi stopami po naturalnym parkiecie, co jest dość niecodziennym uczuciem. Otaczanie się na co dzień naturalnymi materiałami jest zdrowe nie tylko dla naszego samopoczucia, ale i również całego organizmu. Przy prawidłowo wykonanej pielęgnacji nawet użycie drewnianej podłogi w tak często uczęszczanej przestrzeni jak Restauracja Hotelowa, nie sprawia trudności w zachowaniu nieskazitelnego wyglądu. Co warto dodać, nie jest tu potrzebna przesadna dbałość, a raczej systematyczne używanie dobrej jakości preparatów do pielęgnacji parkietu.
Bardzo jesteśmy ciekawi, dlaczego pojawiły się w projekcie detale. Proszę o nich opowiedzieć coś więcej.
Zależało nam na wprowadzeniu motywów pierwotnego lasu na różnych płaszczyznach, powtarzając motyw jodełki poprzez różnorodne struktury. Takim sposobem bardzo eleganckie ułożenie parkietu w jodłę francuską na całej powierzchni podłogi, zostało „powtórzone” na ścianie w strefie eleganckiego bufetu śniadaniowego. Użyliśmy tam ceramicznych płytek o wydłużonym kształcie w kolorze ciemnej butelkowej zieleni, które wspaniale grają z głębokim brązem otrzymanym w wyniku procesu uwędzenia desek parkietowych przez firmę Parkiet Hajnówka.
Browar Przełom
Browar Przełom – otwarcie browaru rzemieślniczego w Hotelu Białowieski, było swoistym impulsem do otwarcia charakterystycznego miejsca na mapie Białowieży, stworzonego do spokojnej degustacji rzemieślniczego piwa. Z tego względu w wystroju restauracji znajdziemy również podświetlone regały ekspozycyjne z różnymi gatunkami piwa, bar z sześcioma nalewakami, i ekrany informujące gości o nowościach dotyczących tematów browarniczych, ostatnich rozlewach, czy specjalnych degustacjach.
Drewniane stoły
Zdecydowaliśmy się na wykorzystanie dwóch rodzajów stołów, również wykonanych przez firmę Parkiet Hajnówka. Okrągłe stoły z pięknymi dębowymi blatami sprawiają, że degustacja nawet w większej grupie znajomych czy rodziny jest bardzo przyjemna, a każda osoba zasiadająca przy stole może z łatwością się komunikować z innymi. Z doświadczenia widzimy, że są to najczęściej wybierane stoły wśród naszych gości. Drugim rodzajem stołów, są modułowe stoły również z blatami dębowymi, które możemy dowolnie zestawiać, tworząc kameralne zaciszne przestrzenie dla par, bądź większych grup zorganizowanych jak np. uczestnicy konferencji.
Oba rodzaje stołów zostały wybarwione w kolorze parkietu, co stanowi ujednolicenie wizerunku całej Restauracji.
Dębowe beczki
Dębowe beczki wybarwione przez firmę Parkiet Hajnówka, ze względu na swoje gabaryty postanowiliśmy wykorzystać w naszym letnim ogródku piwnym, jak również podczas imprez zorganizowanych tworząc na nich okazałe stoły wiejskie.
Czy warto zainwestować w restauracji lub hotelu w drewnianą podłogę z podlaskiej Hajnówki?
Podłoga w lokalach gastronomicznych powinna być trwała i atrakcyjna wizualnie, a przede wszystkim bezpieczna dla klientów oraz personelu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze podłogi do kawiarni, restauracji czy baru.
Wybór zależny jest w dużej mierze od parametrów podłogi. Musi być trwała, odporna na ścieranie, antypoślizgowa, wodoodporna / nienasiąkliwa, zmywalna, gładka oraz oczywiście estetyczna i dopasowana do stylu miejsca. Warto sięgnąć po materiały z najwyższej półki, ponieważ podłoga do lokalu użytkowego to inwestycja na wiele lat i musi charakteryzować się najwyższymi parametrami jakościowymi.
Parametry desek podłogowych z Hajnówki
Podłoga w restauracji to nie tylko kwestia estetyczna, ale również wymóg prawny. Normy ściśle określają jaka ma ona być, aby lokal mógł uzyskać zgodę instytucji zatwierdzających na działalność gastronomiczną. Zgodnie z literą prawa posadzka taka musi zostać wykonana z trwałych, gładkich, zmywalnych, nienasiąkliwych, nieśliskich, odpornych na ścieranie i uderzenia materiałów, których powierzchnia nie będzie ulegała uszkodzeniom w trakcie intensywnego użytkowania.
Producent desek podłogowych z dębu i jesionu, które powstają w podlaskiej Hajnówce wymienia poniżej kilka najważniejszych cech desek podłogowych, które mogą być używane w restauracjach.
Podłogi drewniane
- twardość – drewno powinno być twarde, może to być np. rodzimy dąb (średnio twardy) lub jesion, oraz gatunki egzotyczne np. jatoba, teak
- powłoka zabezpieczająca / konserwująca – najlepiej olej
- klasa drewna – ocenia się ją na podstawie cech drewna oraz ilości wad. Najlepsza jest klasa rustik, która ukrywa drobne uszkodzenia i zarysowania
Prestiż i szlachetność drewnianej podłogi z Hajnówki
Drewno jest pięknym i wdzięcznym naturalnym materiałem podłogowym. Ta naturalność jest zaletą, ale również wadą w przypadku restauracji, ponieważ wymaga specjalnej konserwacji, jest dość drogie, zarówno jeśli chodzi o materiał i montaż, a także renowację.
Podłogi drewniane dodają wnętrzom luksusowego charakteru. Są bardzo wytrzymałe, ale wymagają specjalistycznej pielęgnacji, która ma na celu zwiększenie ich trwałości. Podłogi drewniane muszą być myte profesjonalnymi środkami, dobranymi pod kątem wykończenia podłogi (olejowana lub lakierowana). W obiektach mocno użytkowanych powinny być konserwowane odpowiednimi preparatami raz na trzy miesiące (najlepiej).
Atutem podłóg drewnianych jest to, że można je odnawiać. Do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu najlepiej wybrać podłogę olejowaną, którą można odświeżać (nakładając kolejną warstwę wosku olejnego) oraz naprawiać punktowo.
Ile lat wytrzyma w hotelu i restauracji drewniana podłoga?
Drewnianą podłogę, w przeciwieństwie do płytek, paneli czy wykładzin można poddawać renowacji, nawet kilkukrotnej. Jest to proces łatwy i nie wymaga wymiany powierzchni, a jedynie jej cyklinowania i ponownego lakierowania lub olejowania. Nie trzeba zatem wymieniać podłogi, a co za tym idzie nie będzie konieczności wymiany pozostałych elementów wnętrza. Odpowiednio konserwowana podłoga spokojnie wytrzyma kilkanaście lat bez konieczności renowacji.